Deze week in de tuin: koud en zonnig

Het is koud en zonnig. Prachtig winterweer, maar helaas niet geschikt om in de tuin te werken. Een noemenswaardige tuinweek heb ik dan ook nog niet, maar ik kan het tuinseizoen natuurlijk wel aftrappen met een ‘huidige stand van zaken’. Bovendien hebben we in de winter niet helemaal stil gezeten dus er is genoeg te zien!

Dit wordt het jaar waarin we een paar grote tuinwensen in vervulling laten gaan: een moestuin, kippen, fruitbomen en misschien een overkapping. Voor de moestuin en de kippen hebben we de eerste voorbereidingen getroffen.

Een paar weken geleden plaatsten we een advertentie op de weggeefhoek van Facebook. In no time was er iemand die ons tuinschuurtje wilde afbreken om hem gratis mee te mogen nemen. Die zonnige plek (vol op het zuiden) gaan we veel beter benutten: hier komt ons moestuintje.

Het tuinschuurtjes was snel verdwenen dankzij de weggeefhoek op Facebook.

De schuur heeft een mooie ‘afdruk’ in de coniferenhaag achtergelaten, maar dat is geen probleem: die veel te grote en van binnen bruine coniferen stonden toch al op de nominatie om het veld te ruimen voor een andere groenblijvende haag. Deze week komt een hovenier de coniferen rooien. Hij plaatst er een haag van Portugese laurier voor terug, maar het is de vraag of dat aankomende week kan, met het oog op de vorst.

En dit blijft er dan achter in de coniferenhaag 😂

De tegels gaan we hergebruiken in de buitenren van de kippen en onder die tegels lag een flinke laag witzand. Die heb ik afgegraven om straks ook te gebruiken in de buitenren. De contouren van die ren heb ik ondertussen uitgestoken en de grasplaggen heb ik in de kuil gegooid die was ontstaan na het afgraven van het witzand. Flink zweten en een pijnlijke rug, maar wel mooi opgeschoten met twee projectjes!

De contouren van de buitenren zijn zichtbaar!
Het witzand kunnen we hergebruiken in de kippenren.

We hebben opsluitbandjes gekocht die de fundering van de buitenren gaan vormen. Na de vorst gaan we daar mee verder.

We hebben eigenhandig een hoge conifeer verwijderd omdat we hem niet mooi vonden en we kochten een regenton. Verder ben ik begonnen met het opknappen van een tuinbankje. De plankjes waren verrot, maar we vinden het model zo leuk. We hebben hardhouten plankjes gekocht die ik wit ga schilderen en de metalen delen heb ik geschilderd met zwarte metaalverf. Het resultaat laat ik binnenkort zien.

De conifeer die we zelf verwijderd hebben ligt te wachten op transport naar de gemeentewerf.
Zo blij met onze regenton! Oh ja, de klimophaag wordt gestut met balken omdat de palen van het hekwerk het begeven hebben. To do: palen vervangen…
Je gelooft het niet, maar dit wordt een prachtig tuinbankje. Just watch me 😃 Die fantastische schutting is inmiddels ook gesloopt.

En als afsluiting van deze tuinweek: krokussen in de winterzon. Het mag dan stervenskoud zijn, het voorjaar is onderweg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.