Soepel én sterk met pilates

Een paar weken geleden maakte ik opnieuw kennis met een oude liefde en werd ik opnieuw verliefd. Pilates past bij mij en ik denk dat het voor veel mensen een fantastische vorm van lichaamsbeweging is. Je wordt er soepel én sterk van, zonder je in het zweet te hoeven werken. Klinkt goed toch?

Bij pilates draait het om spieruithoudingsvermogen en dat betekent dat vooral het aantal herhalingen ervoor zorgt dat je resultaat behaalt. Er worden geen of alleen lichte gewichten gebruikt, of attributen zoals een dynaband of Bosu Balanstrainer, en je traint altijd meerdere spiergroepen tegelijkertijd.

Lichte gewichten

Als je in elke hand een dumbbell van een halve kilo vasthoudt, denk je heel lang: dit kan ik eindeloos volhouden. Maar helaas…de man met de hamer komt na tig herhalingen vanzelf voorbij en bij pilates is het einde van de oefening juist dan nog niet in zicht. De kunst is dus om het vol te houden, die armen omhoog te houden terwijl dat minimale gewicht in je handen opeens vertienvoudigd lijkt te zijn.

Bij pilates worden lichte gewichten, maar ook andere attributen gebruikt om je spieren te trainen. (Foto Pixabay)

Grenzen verleggen en lekker rekken

Wat is daar dan leuk aan? Dat je je grenzen verlegt, zoals bij veel sporten. Het geeft mij in ieder geval veel voldoening als ik de oefening volhoud, ook als ik denk dat ik niet meer kan. Verder worden de oefeningen voor spieruithoudingsvermogen slim afgewisseld met rekoefeningen en die geven me na elke les weer het gevoel dat ik helemaal in balans ben. Juist die rekoefeningen heb ik gemist in de jaren dat ik me alleen bezighield met steps, body pump en hardlopen. Het doet me zelfs weer denken aan de vele balletlessen die ik in mijn leven gevolgd heb, van mijn tiende tot mijn zevenendertigste. Die rek op met name grote spiergroepen vind ik heerlijk, net zoals ’s morgens uitrekken prettig voelt.

Meditatie

Tot slot vind ik een pilatesles een soort lange meditatie. De muziek is rustig, er wordt weinig gekletst en mijn lerares dimt bij de avondlessen de lichten. Door me volledig te richten op het werk aan mijn spieren, ben ik helemaal in mijn eigen wereld en vliegt de tijd. Voor mij is het helder: pilates verdient een vaste plek in mijn agenda. Is het ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.