Voor groen in huis: Het Creatieve Kamerplantenboek

Natuurlijk wil ik als liefhebber van groen ook groen in huis, maar hoe houd je dat spul in leven? Met kamerplanten heb ik tot nu toe minder succes dan met tuinplanten. Inmiddels heb ik goede hoop dat ik het ga leren, dankzij Het Creatieve Kamerplantenboek.

Het is ten eerste een mooi vormgegeven boek vol prachtige foto’s. Dat vind ik, net als bij een kookboek, een voorwaarde om inspiratie op te doen. Verder is de ondertitel ‘Een praktische gids’ en ook dat staat me wel aan. Er is gekozen voor vier thema’s: ontwerpen met kamerplanten, creatief met kamerplanten, plantenprofielen, verzorgen en kweken.

het creatieve kamerplantenboek

Ontwerpen

Ontwerpen met kamerplanten gaat over basisprincipes ten aanzien van vorm, kleur, potten, licht, vochtigheid en ruimte. Ik trof hier al heel wat eye-openers aan en dankzij de mooie foto’s kreeg ik zin om het geleerde snel in de praktijk te brengen. Wat leuk om planten te combineren door dezelfde of juist contrasterende kleuren en vormen bij elkaar te zetten, maar ook wat het effect is van bloempotten.

Creatief

In het hoofdstuk creatief met kamerplanten worden diverse projectjes belicht, zoals een open terrarium in een fles en luchtplantjes op ruw hout. Ik had al snel een paar favorieten die ik zeker nog ga uitproberen. De uitleg is helder en ook hier zijn de foto’s onmisbaar.

Plantenprofielen

Voor het thema plantenprofielen zijn kamerplanten ingedeeld in hoofdgroepen zoals varens, bloeiende planten en cactussen. Ideaal om snel te vinden wat je zoekt als je meer wilt weten over een bepaalde plantengroep. Binnen de groep komen verschillende soorten aan bod, zodat je lekker ideetjes kunt opdoen voor de aanschaf van nieuwe groene vriendjes.

Verzorgen en kweken

Tot slot komt de praktijk uitgebreid ter sprake in het laatste hoofdstuk. Water geven, licht, standplaats…een kamerplant heeft heel wat nodig om zich happy te voelen in een huis. Sommige planten zijn zo veeleisend (altijd vochtige grond bijvoorbeeld) dat ik er niet over pieker om ze aan te schaffen, maar er zijn ontzettend veel soorten die in dit boek worden omschreven als eenvoudig, redelijk eenvoudig of gemiddeld. Keuze genoeg.

Liefde en aandacht

Maar voordat ik naar de winkel rende voor prachtige aanwinsten om een mini-jungle in huis te creëren, besloot ik mijn bestaande plantjes eens wat liefde te geven. Het belang van de standplaats is bijvoorbeeld niet te missen als je Het Creatieve Kamerplantenboek leest, dus ik verhuisde het één en ander. Ik leerde onder meer dat veel planten niet van direct zonlicht houden. Sterker nog: er zijn maar weinig planten die een plekje in mijn serre op het zuidoosten waarderen. Ik had al drie verschillende peperoma’s (dankzij dit geweldige boek weet ik hoe ze heten) en die houden wel van wat warmte. Eén van de drie stond in de keuken op een donker plekje en knapte zienderogen op van de verhuizing naar de serre. Om dit kleine gezelschap aan te vullen, kocht ik (voor een prikkie bij de Lidl) een cactus en een Haworthia. Ook zij kunnen zon en weinig vocht verdragen. Er is echter nog veel meer nodig om die lege vensterbank om te toveren tot een groene oase.

Hier zou ik graag veel meer groen willen, maar veel planten vinden het hier te warm. Gelukkig weet ik nu welke planten hier wel van houden, zodat het binnen hopelijk net zo groen wordt als buiten.

Wisselend resultaat

De twee Mexicaanse dwergpalmen die ik had, kregen samen een nieuwe binnen- en buitenpot en een plekje met gefilterd zonlicht. Ik deed hetzelfde met twee calathea medaillons. Beide doen het nog niet geweldig dus ik moet me nog eens verdiepen in hun eisen en kijken of ik daaraan tegemoet kan komen. Een andere calathea (een rufibarba bluegrass) kan ook nog wel wat liefde en aandacht gebruiken. Ik kocht verder een begonia Rumba. Die heeft het in mijn vakantie zwaar gehad omdat ik hem in de binnenpot een verhoginkje heb gegeven en de oppas niet wist dat het water daardoor vooral in de pot terecht komt en de plant zelf niet genoeg krijgt. Zelf zet ik het binnenpotje af en toe in een kom met water zodat hij zich kan volzuigen. De lepelplant heeft het wel naar zijn zin in lichte schaduw, maar krijgt van mij nog een nieuwe binnenpot en verse grond.

De verschillende peperoma’s doen het best leuk in de zonnige serre.
Mijn nieuwe cactus en haworthia, de samengevoegde Mexicaanse dwergpalmen en de begonia rumba. Er is nog wel wat liefde en aandacht nodig…

Bloempotten

Na het bestuderen van al die groene mogelijkheden dook ik de garage in om mijn voorraad bloempotten aan een kritische blik te onderwerpen. Een aantal lelijke exemplaren heb ik weggegooid en de rest staat overzichtelijk bij elkaar, te wachten op nieuwe bewoners. Twee potjes uit de voorraad nam ik mee naar de serre voor mijn nieuwe cactus en haworthia.

Geduld

Conclusie: ik heb er een nieuwe groene liefde bij, maar heb er beduidend minder geduld voor dan voor de tuin. Tuinplanten zijn voor mijn gevoel minder veeleisend en geven de tuinier wat tijd om de juiste omstandigheden te vinden. Kamerplanten laten hun ongenoegen meteen blijken en zijn dan nog maar moeilijk te redden. Maar ik geef het niet op. Met Het Creatieve Kamerplantenboek in de aanslag ben ik vastberaden ook binnen veel meer te genieten van levend groen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.