Zzp’er worden, iets voor jou?

Besluiten of je zzp’er wilt worden, kan ingewikkeld zijn. Durf je je baan in loondienst op te geven en het helemaal in je eentje te doen? Mijn ervaring als zzp’er, sinds 2010, helpt je misschien bij het maken van een keuze.

Mij bevalt het uitstekend om als zelfstandige zonder personeel te werken, maar ik begrijp dat het voor iedereen anders kan zijn. Daarom kan ik niet zeggen: ‘doen’ of ‘niet doen’, maar ik kan je wel vertellen wat ik de afgelopen jaren heb ervaren. Dan kun je voor jezelf bepalen of dat jou aanspreekt of juist niet.

Bezoek op kantoor šŸ™‚

Vrijheid

Hoeveel vrijheid heb je eigenlijk als zzp’er? In de zin van ‘vrije tijd’ is dat wisselend. Je wilt natuurlijk lekker aan de slag blijven, maar niet eindigen met een burn out. Die balans moet je zelf zien te vinden en dat kan een paar jaar duren. In het begin verlangde ik nog wel eens naar een duidelijk takenpakket met bijbehorende werktijden, maar later ben ik het als een luxe gaan ervaren dat ik het zelf mocht uitzoeken. Vrijheid in de zin van ‘zelf beslissen’ kan beangstigend zijn, maar zelf aan het roer staan vind ik nu zoveel fijner dan afwachten waar een ander op af koerst.

Tijd indelen

De verantwoordelijkheid voor je beschikbare tijd kan ervoor zorgen dat er niets uit je handen komt of dat je wel veel doet, maar weinig bereikt. Accepteer dat je voor jezelf moet uitzoeken wat voor jou werkt en dat dit tijd kost. Voor mij was het uiteindelijk toch een planning. Zodra ik opschrijf wat er in een bepaalde periode moet gebeuren en daar dagen en soms zelfs tijdstippen aan koppel, krijg ik er vertrouwen in dat ik elke deadline ga halen en vaak nog tijd overhoud.

Opdrachten krijgen

Via mijn netwerk, dat ik had opgebouwd in de jaren voordat ik zelfstandig werd, kwamen de eerste opdrachten binnen. Ik begon in de economische crisis en de eerste jaren viel het niet mee om rond te komen, maar opdrachten leidden toch steeds weer tot nieuwe opdrachten en nieuwe contacten waardoor langzaam maar zeker toch een sneeuwbaleffect ontstond. Toen bedrijven weer geld durfden uit te geven, was mijn naam gevestigd en inmiddels hoef ik niet meer op zoek naar werk. Vertel zoveel mogelijk mensen wat je doet. Het heeft mij al vaak werk opgeleverd als ik op eenĀ feestje enthousiast vertelde over mijn werk. Mensen kennen andere mensen en Ć©Ć©n van die mensen kan enorm verlegen zitten om jouw product of dienst.

Verkopen

Lang was ik ervan overtuigd dat ik mezelf niet kan verkopen omdat ik daar te onzeker voor ben. Totdat ik me realiseerde dat ik over mijn werk juist helemaal niet onzeker ben en dat ‘verkopen’ niet meer hoeft te zijn dan enthousiast je verhaal vertellen, afspraken nakomen en goed werk afleveren. Ik weet nu dat ik iets kom brengen in plaats van halen. Als je bij het eerste contact met een potentiĆ«le klant denkt aan de inkomsten die je nodig hebt, ben je verkrampt en handel je vanuit de verkeerde motivatie. Als je ervan overtuigd bent dat jij iets kan leveren wat voor de ander interessant is Ć©n dat je niets te verliezen hebt, straal je iets anders uit. Je hebt werkelijk niets te verliezen: het ergste wat je kan overkomen als een opdracht niet doorgaat, is dat je terug bent op de positie voor de poging. Maar wel met de ervaring van die poging in je zak! Je kunt dus echt alleen maar winnen.

Alleen werken

Dat is misschien het meest persoonlijke deel van de keuze om zzp’er te worden. Ik heb altijd graag alleen gewerkt, in mijn eigen tempo en aan mijn eigen klussen. Gezelligheid vind ik voldoende in mijn vrije tijd, maar als je ook graag gezelschap wilt tijdens het werk, kun je als zzp’er een plekje huren in een bedrijfsverzamelgebouw of regelmatig afspreken met andere ondernemers. Ik ervaar thuis juist minder afleiding dan op een kantoor met collega’s en vind het fijn om tussen het werk door privĆ©-dingen te kunnen doen. Koffiepauze in je eigen tuin: ik kan het iedereen aanraden.

Onzekere toekomst

Daar kan ik kort over zijn: als zzp’er weet je inderdaad nooit hoeveel werk er is en of je er tot in lengte van jaren van rond kunt komen. Maar wees eerlijk: hoeveel zekerheid heb je in loondienst? Als het bedrijf waarvoor je werkt failliet gaat of gaat reorganiseren, moet je afwachten wat er met jouw baan gebeurt. Als zzp’er heb je in ieder geval nog invloed op jouw toekomst doordat je je eigen strategie kunt bepalen. Bovendien ben je in loondienst afhankelijk van de plannen van die ene werkgever, terwijl je als zelfstandige meerdere opdrachtgevers hebt en dus je risico spreidt. Een salaris dat elke maand hetzelfde is en gegarandeerd gestort wordt, zul je niet bereiken als zzp’er. Daar moet je mee leren leven, maar een financiĆ«le buffer creĆ«ren vangt een deel van die onzekerheid op.

Heb jij plannen om zelfstandig te gaan werken en heeft mijn ervaring je geholpen bij het nemen van een beslissing? Laat het me weten in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.